Lukupiirin vetäjälle

Tervetuloa Juhani Ahon maailmaan! Ahon tuotannosta löytyy jokaiselle lukupiirille sopivaa luettavaa. Tarjoamme näkökulmia kahdeksaan Ahon teokseen, mutta näiden lisäksi kiinnostavia voisivat olla ainakin Hellmanin herra, Omatunto ja monet lastut, joita Ahon juhlavuoden aikana ilmestyy myös uutena kokoelmana.

Jokaisen teoksen kohdalla viittaamme ensin kirjoittamaamme tietokirjaan Juhani Aho. Vastakohtien tasapainoa (WSOYpro 2010), josta käytämme tekstissä lyhennettä VT. Kirjasta on apua, jos haluat tutustua lähemmin Ahoon, käsittelyssä olevan teoksen syntyvaiheisiin tai sen vastaanottoon.

Jokaiseen romaaniin on kolmenlaisia näkökulmia: Virittelyä-osion avulla voit valmistautua johdattelemaan muita lukupiiriläisiä teoksen aihepiiriin tai voitte käsitellä kysymyksiä yhdessä. Sen jälkeen siirrytään romaanin maailmaan. Lopussa on vielä muutamia väitteitä, joihin lukupiiriläiset voivat ottaa kantaa ja ehkä näin tuoda vielä selvemmin esiin oman lukukokemuksensa. Lukukokemukset ovat toki aina henkilökohtaisia, eikä oikeita ja vääriä vastauksia kirjallisuuden tulkinnassa ole.

Toivotamme vilkkaita keskusteluja ja elämyksellisiä hetkiä Ahon tuotannon äärellä!

Anne Helttunen ja Tuula Uusi-Hallila

 

Valitse kirja:

 

Rautatie, 1884

Papin tytär, 1885

Helsinkiin, 1889

Yksin, 1890

Papin rouva, 1893

Panu, 1897

Kevät ja takatalvi, 1906

Juha, 1911

 

Aiheesta enemmän: tuoretta tutkimusta Juhani Ahon tuotannosta ja ajan aatteista

 

Jyrki Nummi 2002: Aika Pariisissa. Juhani Ahon ranskalainen kausi 1889 – 1890. SKS.

Saija Isomaa 2009: Heräämisten poetiikkaa. Lajeja ja intertekstejä Arvid Järnefeltin romaaneissa Isänmaa, Maaemon lapsia ja Veneh’ojalaiset. SKS.

Riikka Rossi 2009: Särkyvä arki. Gaudeamus.

Nummi – Rossi – Isomaa (ilmestyy syyskuussa): Iisalmi-Helsinki-Pariisi. Juhani Ahon 150 vuotta. SKS.