150-vuotisjuhla 19.5.2011

Juhani Ahon Seura juhli Juhani Ahoa Helsingin yliopistossa torstaina 19. toukokuuta. Jotakin olemme kuulleet siitä, miten kutsuvieraat juhlan ottivat vastaan ja minkälaisia tuntemuksia se herätti. Moni on maininnut, että sekä Jyrki Nummen juhlaesitelmä että muiden kirjallisuudentutkijoiden (Saija Isomaan, Riikka Rossin, Vesa Haapalan) puheenvuorot antoivat aivan uutta tietoa ja herättivät kiinnostuksen Ahon tuotantoon.

Juhlan teemana oli kansalliskirjailijan kansainvälisyys – ajatus, joka ei monillekaan koulussa Rautatiensä lukeneista tule ensimmäiseksi mieleen. Ei esimerkiksi se, että oopperoiksi, näytelmiksi ja tanssiesityksiksi taipuneen Juha-romaanin ytimenä on ranskalaisesta kirjallisuudesta Karjalan rajamaille siirtynyt kolmiodraama. Ahon monikielisyyden  ja kansainvälisyyden tuo esille myös juhlavuoden suojelija, presidentti Tarja Halonen lähettämässään tervehdyksessä (pdf).

Juhani Ahon Helsinkiin-romaani on kuvaus nuoren miehen matkasta maalta Helsinkiin. Pasi Lyytikäinen sävelsi romaanin pohjalta oopperan Savolaisen osakunnan 100-vuotisjuhliin (2003 -2004). Tästä oopperasta Lyytikäinen laati Ahon 150-vuotisjuhlaan konserttiversion kolmelle laulusolistille ja kamariyhtyeelle.  Kapellimestarina oli Tapio von Boehm ja laulusolisteina Petri Bäckström, Essi Luttinen ja Nicholas Söderlund. Necto Ensemble -kamariyhtye koostui 10 soittajasta.

Juhlan kansainvälisyysteemaa täydensi myös esityksen visualisointi, jonka toteutti Alisa Javits, aiemmin Ruotsissa, nyt Suomessa asuva pietarilaissyntyinen Taideteollisen korkeakoulun opiskelija. Alisa kertoi tunnistaneensa Ahon teoksista venäläisiä piirteitä. Millaisia? Siinä voisi olla tilaa tuleville tulkinnoille, kun ranskalaisvaikutteista on jo Jyrki Nummen ja Riikka Rossin ansiosta saatu tietoa.