Juhlavuoden merkeissä

Juhani Ahon Seurassa olemme ihmetellen seuranneet sitä suurta innostusta ja asianharrastusta, jonka kansalliskirjailijan 150-vuotisjuhlavuosi on virittänyt. Yleistajuisella Aho-teoksella on ollut kysyntää; yksi uusi lastukokoelma on jo ilmestynyt ja toinen tulossa. Luvassa on ainakin tutkimusartikkelikokoelma ja elämäkerta. Esitelmiä ja keskusteluja Ahon ajan tuotannosta ja merkityksestä on eri puolilla. On teatteri- ja tanssiproduktioita.

Ahon tuotanto koskettaa aidosti vieläkin. Se pystyy heijastelemaan myös nykyajan nuorten henkilökohtaisia kokemuksia: tunteiden tuskaa ja luonnonrakkautta.

Ahon suvun ja perheen maalauksia, valokuvia ja elokuvia on tarjolla ennen näkemätön määrä. Tekeillä on postimerkki, mitali, purjevene! On jopa varta vasten suunniteltu Jussin leivos.

Juhani Aho oli monipuolinen kulttuurivaikuttaja, joka säilytti yhteytensä maaseutuun ja sen elämäntapaan: Tuotannossaan hän eläytyi taitavasti pohjoissavolaisten ihmisten kokemuksiin. Kalastamiseen liittyvät käytännön toimet hän teki omin käsin. Ongella istuminen oli hänelle yksinäisyysjuhlaa.