Yläsavolaisista lahjakkuuksista

Mistä johtunee, että Pohjois-Savosta on tullut tulvimalla taiteellisia lahjakkuuksia? Tämä tulee monesti mieleen Juhani Ahon 150-vuotisjuhlaa viettäessä. Sieltähän ovat kansalliskirjailijan lisäksi lähtöisin myös Haloset, joista Minna Kettunen, Väärnin pappilan emäntä, on tehnyt mainion kirjansa Halosen taiteilijasuku (Tammi 2001): taidemaalari Pekka Halosen lisäksi taidemaalari ja rakentaja Antti, viulisti Heikki, näyttelijä ja taidemaalari Kalle, kuvanveistäjät Arttu ja Eemil.

Juhani Ahon seura myönsi yhdessä Iisalmen kaupungin kanssa Minna Kettuselle Juhani Ahon 150-vuotisjuhlavuoden Juhani Ahon palkinnon. Sen hän on ansainnut monipuolisesta kulttuurityöstään, erityisesti Juhani Ahon synnyinpappilan säilyttämisestä. (Ennen häntä sen ovat saaneet Raimo Puustinen 1988, Juhani Niemi 1990 ja Sakari Puurunen 1992.)

Palkinnon merkeissä pääsimme Tellervo Krogeruksen kanssa taas käymään Iisalmen kaupungin kulttuurikeskuksessa, ja siellähän yläsavolainen kulttuuriperintö näkyy monin tavoin: ikkunalaudoilla Eemil Halosen veistoksia, pihalla Helvi Juvoselle omistettu Pikarijäkälä-veistos, seinällä Eino Säisä. Sieltä palatessa näkyi Iisalmen keskustassa jykevänä Aimo Tukiaisen Juhani Aho -patsas, jonka kaksoiskappale seisoo Helsingin Eirassa – 100-vuotisjuhlan kunniaksi talkoovoimin pystytettyjä molemmat.

Sitten ovat nämä muualta tulleet yläsavolaiset, joista tai joiden jälkeläisistä kehkeytyi taiteilijoita. Minna Canth tuli Tampereelta Jyväskylän kautta Kuopioon. Järnefeltin perheen sinne toi isä-Aleksanterin virka.

Iisalmen alueen komeasta historiasta kertoo Matti Klinge kirjassaan Iisalmen ruhtinaskunta. (Kiitos kirjasta Iisalmen kaupunginjohtaja Martti Harjulle!) Ruhtinaskunta se ei ole aivan ollut, mutta laaja ja mahtava suurpitäjä 1700–1800-luvulla kumminkin. Virkamiehiä on tarvittu. Valistushenkisen papillisuuden vastavoimana on puolestaan ollut vahva yläsavolainen herännäisyys, niin kuin Irma Sulkunen kiinnostavasti toi esiin Yle 1:n Epookki-ohjelmassa 22. toukokuuta tarkastellessaan Juhani Ahon Kevät ja takatalvi -romaanin historiallista taustaa.