Muotia ja pariisilaistunnelmia

Siirillä ja minulla oli käytettävissä kokonainen lauantaipäivä kesäisessä Helsingissä. Minne suunnata Pariisiin lähtevän taideopiskelijan kanssa? Katselimme ensin kirjakaupan taskukirjavalikoimia. Kustantaja näkyi saaneen hyviä vihjeitä Juhani Ahon tuotannosta. Pariisissa kirjoitettu Yksin-romaani sopii luettavaksi siinä samassa kaupungissa. Matkalle mukaan lykkäsin myös Papin tyttären ja Papin rouvan.

Seuraavaksi Taidehalliin Claire Ahon, Juhani Ahon pojantyttären mainoskuvien näyttelyyn.

1960-luvun muotia: vannehameita, tätimäisiä hattuja. ”Sanokaa Fazer, kun haluatte hyvää.” Paljon tuttuja kasvoja: Lenita Airisto, Ismo Kallio, Leni Katajakoski, Koiviston sisarukset, Elina Salo, Pirkko Mannola.

Minulle se on muistoja verestävää nostalgiaa. Parikymppinen ystäväni pohti: Ovatko he tosissaan? Toivat hänelle mieleen Cindy Shermanin 1970-luvun valokuvainstallatiot.

Mutta Claire Ahon kuvistahan on tullut taidetta vasta nykykatsojan silmissä.