Syntymäpäivillä Järvenpäässä

Järvenpään kaupunki, Juhani Ahon Seuran hyvä yhteistyökumppani, järjesti mainiot syntymäpäiväjuhlat. Ne alkoivat Aholassa, joka oli koristeltu juhla-asuun. Näyttelijä Ville Mustonen oli ottanut Aholan rengin roolin ja kertoi asuinpakastaan Aholasta Ahojen aikaan. Esitys oli hyvä ja avasi tiiviisti esitystä seuraaville kuulijoille näkymiä Aholan arkeen. Tarinan käsikirjoitus oli Mustosen oma – kehitteli uusia juttuja maineikkaan taiteilijaperheen ympärille kertyneeseen tarinaperinteeseen. Tarun ja toden raja hieman häilyy, niin kuin vähän ennestäänkin. Mukavaa. Leppoisaa.

Ja sitten tulivat nuo uljaat Järvenpään mieslaulajat – jotka paitsi lauloivat, myös lausuivat kalevalamittaisen runon Ahon Panusta.

Aholasta siirryttiin Järvenpää-talon Juhani Aho -saliin, jossa juhlaa isännöi kulttuurijohtaja Kalle Jämsén. Ja taas saatiin nauttia Järvenpään mieslaulajien esityksestä, joka tässä akustiikaltaan mainiossa salissa kuulosti tietysti mahtavammalta kuin Aholan kuistilta kuultuna.

Vanhasta kirjasta uuden median myllerryksessä keskusteli asiantunteva joukko: kirjailija, erityisesti ranskalaisen kirjallisuuden tuntija (ja Flaubertin ihailija) Tommi Melender, tuoreen Aho-elämäkerran kirjoittaja Panu Rajala, Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen ja Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun lehtori Tuula Uusi-Hallila. Yleisö kuunteli kiinnostuneena.

Juhani Ahon Seuran ja Ahon suvun ja myös Ahola-museon kehittämisen kannalta tärkeää tilaisuudessa oli se, että saimme luovuttaa suvulta saamamme Aholan esineistön nyt Järvenpään kaupungille, joka Aholan tilojen vapauduttua aloittaa museon uudistustyön, jota onkin jo pitkään suunniteltu. Noin 300 esineen (kirjoja, huonekaluja, yksittäisiä esineitä) kokoelma saa arvoisensa esillepanon. (Tosin Aholaa on jo tähänkin mennessä hoidettu hyvin.) Lahjoituksen vastaanotti sivistystoimenjohtaja Marju Taurula, ja seuran edustajina käyttivät luovutus- ja muistelupuheenvuoron seuran pitkäaikainen vaikuttaja, Suvirannan isäntä Juhani Kolehmainen, Heikki Ahon tyttären tytär Taina Saloheimo ja seuran tilintarkastaja ja suvun ystävä Erik Klinge.