Juhlavuoden lastukokoelmat

Juhani Ahon juhlavuosi on tuottanut kolme uutta lastukokoelmaa.

Juhani Aho, Uudisasukas ja muita lastuja. Toim. ja esipuhe Anne Helttunen ja Tuula Uusi-Hallila. SKS.

Juhani Aho, Valikoima lastuja. Kuvittanut Raimo Sallinen. WSOY.

Juhani Aho, Tulivuori sammuessaan ja muita lastuja. Toim. ja esipuhe Juhani Niemi. Karisto.

Toimitustyöstä saa eniten kiitoksia Kariston kustantama Juhani Niemen kokoelma, jossa on sekä hyvä johdanto ja jossa myös lastujen alkuperäiset julkaisupaikat on ilmoitettu tarkkaan.

Voisiko kokoelmien luonnetta muuten kuvata? Kaikki ovat monipuolisia ja lastut valintoina nykylukijoitakin kiinnostavia. Mitkä tekstit ovat suosituimpia?

Kaikkiin kokoelmiin sisältyy alun perin Päivälehdessä 1891 julkaistu lastu Taiteilija, joka oli maalannut paljaan naisen. SKS:n ja WSOY:n kokoelmissa ovat mukana Siihen aikaan kun isä lampun osti, Kannikka, Sasu Punanen, Wilhelmiina Wäisänen ja Kesäinen unelma.

WSOY:n ja Kariston kokoelmissa ovat Bulevardin puu, Orjamarkkinat, Yhdistysten aikakaudella ja Lumoissa. SKS:n ja Kariston kokoelmiin sisältyvät Pyöräraivoilija, Tulivuori sammuessaan ja Ensimmäinen onkeni.

SKS:n kokoelmassa Uudisasukas ja muita lastuja on painottunut muita enemmän rakkaus ja siihen liittyvät teemat. Ajattelen Anne Helttusen ja Tuula Uusi-Hallilan ottaneen näin huomioon myös nuoret lukijat. Lisäksi kokoelmassa on myös maaseudun arjen realistisia kuvauksia, ja siihen sisältyy ainoana Ahon ehkä tunnetuin lastu Kosteikko, kukkula, saari.

WSOY:n valikoiman teemoja olen käsitellyt jo aiemmassa blogikirjoituksessani.

Juhani Niemi näyttää noudattavan kokoelmassaan Tulivuori sammuessaan ja muita lastuja jossain määrin kronologista järjestystä. Muihin verrattuna se ottaa selvemmin kantaa yhteiskunnallisiin oloihin. Yhden vahvan juonteen muodostavat lastut , joissa tarinan minä on – ei rikkaaseen – mutta varakkaaseen, vapaasti liikkuvaan ryhmään kuuluva mies, jonka oma asema rinnastuu huomaamatta lastussa kuvattuun vähäosaiseen, kuten orjana myytävään vaivaiseen tai Tirolin rinteillä raskaita taakkoja kuljettaviin köyhiin.