Lentävä lehtimies Päivälehden museossa

Museonjohtaja Saila Linnahalme on suunnitellut Päivälehden museoon 17.11. avautuvan juhlavuoden näyttelyn, Juhani Aho – lentävä lehtimies. Siihen pääsi kurkistamaan jo ennakolta, jos hakeutui kuuntelemaan Arkistojen päivän Aho-esitelmiä. Tupa oli täynnä kiinnostuneita. Juhlavuoden tässä vaiheessa puhujat saattavat ajatella, että kaikki on jo kuultu. Ehkä on, ehkä ei. Erityisasiantuntijoita ei kannata ottaa huomioon.

SKS:n ja Päivälehden arkisto ovat tehneet yhteistyötä. SKS:n kirjallisuusarkiston johtaja Ulla-Maija Peltonen kertoi, että Aho-materiaalia kertyy vieläkin arkistoon.

Kersti Juva, Juhani Ahon Kalle-veljen pojantyttären tytär, kertoili juttuja Theodor Brofeldtin perheestä. On varmaan vaikea tietää, mitkä ovat suvun perimätietoa ja mitkä sinne lastuista siirtyneitä, tositapahtumiksi oletettuja. Sellaistahan perinne on.

Loistava yläsavolainen kirjailija Sirpa Kähkönen puhui Ahon naisista, mutta eipä jämähtänytkään tuttuihin tarinoihin, vaan avasi näkökulmaa, niin että kirjailijan maailman vastakohtaisuudet sinkoilivat Iisalmesta Pariisiin ja muuallekin.

Päätoimittaja Mikael Pentikäinen kiitteli Juhani Ahon toimintaa. Nykyajankin toimittajan ohjenuoraksi sopisivat hänen mukaansa sanomalehtikirjailija Ahon viisi ansiota: hyvä kieli, monipuolisuus, rohkeus, yhteiskunnallisuus ja rakkaus työhön.

Onnittelut Päivälehden museolle mainiosta näyttelystä ja tästä luentosarjasta, joka jatkuu 23.11 ja 30.11.

Kirjoittajasta

Professori Anneli Kauppinen on Juhani Ahon Seuran puheenjohtaja.
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>