Ilta Erkkolassa

Olipa mainiota, että Jouko Linjaman sävellys ”Seitsemän Juhani Ahon kirjettä ” ehti saada kantaesityksensä juhlavuoden aikana. Tilaisuus oli Tuusulan Erkkolassa torstai-iltana 14.11. Erkkolan tunnelmallisessa ympäristössä sen esittivät komeasti sellisti Seeli Toivio ja baritoni Petteri Lehikoinen.

Säveltäjä Linjama oli itse paikalla kertomassa sävellyksen syntyvaiheista. On kiinnostavaa, että silloiset käyttötekstit ovat näin hänen käsissään muuttuneet laululyriikaksi, kun hän sanojensa mukaan oli saanut pälkähdyksen. Niin oli syntynyt mielekäs seitsenkokonaisuus, kuin ooppera. Näin komean sävellyksen sai Juhani Ahon Seura Linjamalta lahjaksi syyskuussa 2011!

Jokin kohta valituissa kirjeissä oli virittänyt Linjaman sävellyksen tunnelmaan. Hän taitaa olla myös humoristi. Minua ainakin hykerrytti Sibeliukselta lainattu jylhä noonisointu, jonka hengessä hän oli säveltänyt Aino Acktélle osoitetun kirjeen:

Aino Acktélle 3.11.1912

… Sibba on tullut intresseeratuksi Juhasta …

Arvoisa Rouva!

Jumala on kuullut rukouksenne. Sibba on tullut intresseeratuksi Juhasta.

Tulen juuri hänen luotaan Järvenpäästä. Hän suostuu. Hän on jo miettinyt sitä ja saanut useita ideoita siitä, kuinka ooppera olisi sävellettävä. Ne ovat mikäli ymmärsin, koko lailla uusia ja jossain määrin poikkeavvia vanhoilta oopperaladuilta.

Jos hän kerran sillä tavalla kiintyy aineeseen, niin takaa juuri se parhaiten sen, että hänen innostuksensa asiaan pysyy vireillä. En maininnut mitään siitä, että libretto on toisellakin.

Muuten pyysi hän ettei asiasta toistaiseksi puhuisi kenellekään.

Suurimmalla kunnioituksella Teidän

Juhani Aho

Kirjeessä mainittu seikka libretto on toisellakin onkin juuri nyt ajankohtainen, sillä tuo toinen, joka Juhan sitten sävelsikin, oli Aarre Merikanto, ja juuri tuo sävellys saa ensi iltaansa perjantaina 2. joulukuuta Suomen Kansallisoopperassa Anna Kelon ohjauksena. Juhaa esittää Tommi Hakala, Marjaa Camilla Nylund ja shemeikkaa on Jyrki Anttila. Tätä ennen Merikannon Juhaa on nähty ja kuultu Savonlinnassa. Eikä se Suomen Kansallisoopperassakaan ole ensimmäinen esitys – vaikka tässä rakennuksessa onkin. Pianisti Satu Elijärvi näet kertoi olleensa mukana Merikannon Juhan esityksessä vuonna 1984, siis Aleksanterin teatterin aikana.

Erkkolan ilta oli merkittävä myös toisesta syystä. Siellä julkistettiin Jyrki Nummen – Riikka Rossin ja Saija Isomaan toimittama juhlavuoden artikkelikokoelma Iisalmesta Pariisiin. Toimittajat ovat Helsingin yliopiston kirjallisuudentutkijoita ja Juhani Ahon Seuran johtokunnan jäseniä. Varsinaisesta julkistamistilaisuudesta tosin ei ollut kysymys, vaikka muutama kappale teosta olikin nähtävillä. Pääasia oli kumminkin FT Saija Isomaan esitelmä kirjan aiheesta: Säätyläisnaisen velvollisuuksien ristiriita Ahon Elli-romaaneissa. Isomaan näkökulma on avaran kansainvälinen, uudenlainen ikkuna Ahon tuotantoon.